Particulars

Tornar
Blockchain

La revolució tecnològica aplicada al sector financer

Javier Porras Castaño

Màster en dades massives, en científic de dades i en expert en innovació

La cadena de blocs, les dades massives i la intel·ligència artificial són les noves tecnologies que estan revolucionant tots els processos empresarials, inclòs el sector financer.

6 Min. de lectura

La cadena de blocs<, la intel·ligència artificiali les dades massives són les noves tecnologies que estan revolucionant els processos de tots els sectors de la societat, inclòs, per descomptat, l'àmbit econòmic.

 

Aquestes tecnologies disruptives canvien els comportaments dels clients i les seves relacions amb les empreses, mitjançant nous productes i serveis digitals de valor afegit. De forma genèrica, aquestes noves empreses es denominen startup.&Nbsp;

 

Concretament al sector financer, aquestes noves tecnologies també s'estan aplicant de ple directament a la banca, que fa anys que inverteix i s'associa per desenvolupar projectes vinculats a la cadena de blocs, a la intel·ligència artificial i a les dades massives.

 

També aquestes noves tecnologies, aplicades a la indústria financera, han donat lloc a l'anomenada FinTech (Financial Technology o, en català, tecnologia financera). En aquest sentit, les Fintech engloben les noves aplicacions, productes, processos i, fins i tot, models de negoci en la indústria de les finances.

 

Dades massives i intel·ligència artificial

 

Un dels principals beneficis que aporten aquestes noves tecnologies, que també s'apliquen en el sector financer, és oferir a cada un dels seus clients una atenció totalment personalitzada i a mida segons les seves necessitats concretes en cada moment. Això ho estan aconseguint gràcies a la gestió de dades, a través de les tecnologies de dades massives i la intel·ligència artificial.

 

Aquestes tecnologies fan possible analitzar de forma innovadora tota la informació que generen els clients. Es combina l'activitat financera amb una altra informació aliena al sector, obtinguda de dades obertes i públiques, i de la sinergia d'informació de diferents àmbits és possible obtenir un major coneixement del client i oferir i dissenyar productes i serveis més coincidents amb els seus interessos i necessitats.

 

La quantitat de dades a analitzar supera les capacitats del programari tradicional per ser processades en un temps raonable. Aquest volum i varietat de dades emmagatzemades i la seva anàlisi es coneix com dades massives. Les tècniques d'anàlisi de dades massives permeten incrementar el coneixement dels clients i així poder-los oferir l'atenció personalitzada de forma digital.

 

A més, s'afegeix a aquest còctel tecnològic la intel·ligència artificial, que permet identificar patrons en el comportament del client que permetin predir els seus moviments financers i fer més eficient la seva presa de decisions.

 

Per exemple, analitzant els pagaments i les compres que realitza el client, se li pot oferir una targeta amb una quantitat de crèdit mensual personalitzada que s'adeqüi a les seves necessitats concretes i li generi més satisfacció, amb la qual cosa s'aconseguirà la seva fidelització.

 

Un altre cas d'ús interessant que aporten aquestes tecnologies són els "robo advisors" (gestors financers virtuals), que assessoren i recomanen al client com han de moure les seves inversions per obtenir la màxima rendibilitat en els mercats financers, i ajusten sempre aquestes recomanacions al seu perfil de risc.

 

Cadena de blocs: eficiència i optimització

 

D'altra banda, la tecnologia de cadena de blocs permet oferir eficiència i optimització en els processos entre diferents empreses o entitats. Habitualment, aquesta tecnologia s'associa als diners digitals (criptomonedes), però la seva principal aportació al sector financer és incrementar l'eficiència en els processos d'intercanvi de qualsevol tipus de ‘valor’.

 

No només possibilita intercanviar diners, sinó qualsevol actiu que es pugui digitalitzar, així com fer transferències de diners nacionals o internacionals en qüestió de segons, o intercanviar ràpidament documentació amb altres bancs, molt útil per al control del frau.

 

La principal aportació de les cadenes de blocs són els contractes intel·ligents (Smart Contract ), que permeten programar com realitzar aquests intercanvis de valor perquè es realitzin de forma automatitzada en cas de determinats paràmetres o situacions, sense necessitat d'intervenció manual.

 

Per exemple, una de les possibilitats que pot oferir aquesta nova tecnologia, imagina una xarxa de cadena de blocs amb tots els bancs espanyols connectats per fer més eficient l'alta i la identificació de clients. Si un client es dona d'alta en un d'aquests bancs i lliura la documentació sol·licitada (DNI, nòmina, etc.) i al cap d'un temps vol donar-se d'alta en un altre dels bancs d'aquesta xarxa, no caldrà que torni a lliurar la documentació, que serà transferida automàticament d'un banc a un altre, sempre amb el consentiment previ del client. D'aquesta manera, és més eficient l'alta a la segona entitat i genera una millor experiència i satisfacció a l'usuari.

 

Serveis i empreses nascuts a l'empara de les noves tecnologies

 

Per agilitzar la seva transformació digital, la banca, a més d'incorporar aquestes noves tecnologies en els seus processos interns, també es recolza en les empreses natives digitals fintech, que en molts casos són finançades pels mateixos bancs o, fins i tot, comprades.

 

Les FinTech es caracteritzen per ser empreses verticals, estar especialitzades en un producte i servei concret i estar sotmeses a menor regulació i supervisió que la banca.

 

Un exemple conegut de FinTech és Bizum: plataforma per enviar diners a qualsevol persona, amb independència del banc al qual pertanyi. Únicament necessita conèixer el número de telèfon o correu del destinatari i el receptor rep els diners a l'instant. L'aplicació UniPay la utilitza per oferir aquest servei de pagament.

 

Segons l'Asociación Española Fintech, a Espanya, a data de setembre de 2018, hi ha 300 d'aquestes empreses tecnològiques, dividides en tretze àrees especialitzades, que també s'associen amb entitats financeres per integrar els seus productes i serveis.

 

 

Segons el Fintech Unconference celebrat a Madrid el 2018, que va comptar amb la participació de més de cent CEOs de vint països diferents, el 65,80 % considera la cadena de blocs com la tecnologia de major impacte, mentre que el 44,7 % considera que ho seran la intel·ligència artificial i les dades massives.

 

En conclusió, les noves tecnologies de cadena de blocs, intel·ligència artificial i dades massives obren possibilitats innovadores que també s'apliquen en el sector financer per oferir productes i serveis personalitzats al client i fer més eficients els processos en els quals interaccionen amb altres entitats o empreses.

 

Per Unicaja Banco S.A., titular de la pàgina web, és important adaptar-se als teus gustos i preferències, per això utilitzem cookies pròpies i de tercers, que recapten dades de connexió que poden vincular-se amb el teu usuari de registre i la finalitat de les quals és mesurar el volum i la interacció dels usuaris a la pàgina web, ajudar a millorar el funcionament i els continguts web, així com els serveis i productes oferts elaborant perfils de comportament, cuidant sempre de la teva privadesa. Pots triar de manera transparent la configuració que millor se t’adapti, sense que això suposi cap canvi en la teva operativitat habitual.

Aquesta pàgina es mostra en espanyol.

Tancar