Tornar

Totes les operacions de la meva botiga seran amb Autenticació Reforçada de Clients (SCA)?

No, cal tenir en compte que existeixen una sèrie d’excepcions i exempcions legals que permeten no haver de demanar els dos factors d’autenticació sempre, la qual cosa beneficia l’experiència de l’usuari sense reduir la seguretat del pagament.

 

Així, hi ha diversos tipus de pagaments que, per la seva naturalesa, queden exemptes del requisit de sol·licitar autenticació reforçada en el marc de la PSD2:

  • Els pagaments amb targetes de prepagament anònimes, ja que en ser anònimes no permeten verificar la identitat del titular.
  • Les anomenades transaccions MIT (merchant initiated transactions), ja que la normativa exigeix aplicar la Autenticación Reforzada de Clientes (SCA) als pagaments electrònics iniciats per l’ordenant. Les operacions MIT són pagaments de productes o serveis sobre els quals existeix un acord previ entre el comerç i el titular de la targeta, cosa que permet al comerç efectuar els càrrecs sense que el titular hagi de fer una acció anterior que els desencadeni, i requereixen SCA en la primera compra però no en les següents (per exemple, pagament de subscripcions o de subministraments, o càrrecs addicionals en el lloguer d’un cotxe o en una reserva d’hotel). Són com operacions de dèbit contra targetes.
  • Les operacions MO/TO (mail order / telephone order), és a dir, ordenades per telèfon o per correu.
  • Els pagaments fets en xarxes limitades.
  • Les operacions en què el banc emissor o l’adquirent estan fora de l’Espai Econòmic Europeu.

 

A més, legalment es preveuen una sèrie d’exempcions que permeten que els bancs emissors de targetes no apliquin la Autenticación Reforzada de Clientes (SCA) en operacions de menys risc. Aquestes exempcions són les següents:

  • Pagaments per un import inferior a 30 € i que l’import acumulat de les operacions remotes iniciades per l’ordenant des de l’última aplicació de l’autenticació reforçada de clients no superi els 100 € o bé 5 operacions remotes de pagament electrònic consecutives.
  • Els pagaments recurrents de la mateixa quantitat i al mateix comerç requereixen autenticació reforçada en la primera transacció. Les subscripcions iniciades abans del 14 de setembre de 2019 no seran objecte d’autenticació reforçada.
  • Els pagaments a comerços que el titular hagi indicat al banc emissor que són de confiança (llistes blanques).
  • Alguns pagaments corporatius.
  • Pagaments amb baix risc de frau. 


En general, abans de sol·licitar l’SCA al client, els bancs emissors intentarem aplicar una exempció o una excepció de les descrites a dalt, a fi que l’experiència de compra sigui idèntica a l’actual en molts casos.

 

Torna a les preguntes freqüents sobre la PSD2 per a comerços

Per Unicaja Banco S.A., titular de la pàgina web, és important adaptar-se als teus gustos i preferències, per això utilitzem cookies pròpies i de tercers, que recapten dades de connexió que poden vincular-se amb el teu usuari de registre i la finalitat de les quals és mesurar el volum i la interacció dels usuaris a la pàgina web, ajudar a millorar el funcionament i els continguts web, així com els serveis i productes oferts elaborant perfils de comportament, cuidant sempre de la teva privadesa. Pots triar de manera transparent la configuració que millor se t’adapti, sense que això suposi cap canvi en la teva operativitat habitual.